Contact OMV Grup

Logout
Site-uri OMV Group
Închide
img_GPL Auto

GPL Auto

GPL înseamnă Gaz Petrolier Lichefiat şi este un amestec de hidrocarburi gazoase în proporţii diferite, adus în stare lichefiată în recipiente sub presiune (butelii/rezervoare). Constituenţii principali sunt propanul şi butanul, care sunt hidrocarburi având 3, respectiv 4 atomi de carbon.

La valori normale ale temperaturii şi presiunii, aceste hidrocarburi sunt în formă gazoasă. Pentru a permite depozitarea şi utilizarea în bune condiţii de către consumatorii finali, acestea sunt lichefiate. Iată de ce GPL este depozitat într-un recipient închis, aflat sub presiune. În România, ţinând seama de temperaturile din timpul iernii/verii, presiunea maximă de depozitare este de 17.65 bari.

 • Ecologic şi nepoluant - emite mai puţine noxe - datorită lipsei de sulf sau plumb din componenţă; Gazele rezultate din ardere conţin doar dioxid de carbon şi vapori de apă;
 • Cifra octanică între 89 - 94;
 • Sigur - componentele instalaţiei de GPL auto sunt supuse unor severe verificări fiind omologate internaţional. Recipientul instalaţiei este ferm fixat de caroserie cu bride metalice. Recipientul se umple prin dispozitivul de alimentare cu GPL auto la staţiile care dispun de instalaţii de alimentare cu GPL auto.

OMV Petrom Marketing are o reţea de Skid-uri auto dezvoltată la nivel national, prin care se distribuie GPL auto, de cea mai bună calitate.

Safety:

 • NU încărca butelia aragaz la pompa de alimentare GPL auto! GPL-ul auto este produs pentru mașini.
 • GPL auto NU conține mercaptan, substanță care dă mirosul specific de gaz, iar eventualele scăpări de gaz nu pot fi identificate.
 • GPL auto deteriorează aragazul, furtunul și regulatorul/ceasul buteliei.
 • Umplerea buteliei la pompa cu GPL Auto se realizează cu dispozitive improvizate, care îți pot pune viața în pericol.
 • Umplerea la pompa de GPL Auto poate produce deformări și fisuri greu identificabile ale buteliei determinând scurgeri de gaz.

În staţiile OMV se comercializează 2 tipuri de încărcături GPL Aragaz, de 12.5 kg (în butelia albastră) respectiv 10.5 kg (în butelia galbenă), in recipienti de 26 l.

Butelia albastră este încărcată la capacitatea maximă admisă cu 12.5 kg GPL Aragaz, asigurând consumul pentru perioada cea mai mare posibilă și drumuri cât mai puține pentru aprovizionare.

Butelia galbena este încărcată cu 10.5 kg GPL Aragaz și este destinată clienților care au nevoie de mai puțin gaz. Fiecare butelie comercializată este sigilată și însoțită de eticheta de control.   

Încărcătura GPL tip Aragaz este folosită pentru:

 • aparatele fixe de folosință discontinuă (ex: aparate de gătit, aragaz, plite) al căror debit caloric este mai mic
 • aparate de folosință interioară (radiatoarea fixe, boilere etc) care trebuie racordate cu ajutorul unei instalații rigide corespunzătoare, neimprovizate.

Buteliile de butan se folosesc în încaperi unde temperatura este de min 5ºC

Clienții care doresc să achiziționeze încărcături GPLAragaz din locațiile OMV și nu dețin o butelie sau butelia deținută nu mai corespunde unei folosințe în siguranță, pot solicita un ambalaj conform, în regim de garanție.  Atunci când clientul nu mai are nevoie de butelie, poate solicita returnarea garației la valoarea constituită  în orice locație OMV care comercializează butelii tip aragaz,  predând butelia și certificatul de garanție în original. De asemenea, în stațiile OMV sunt disponibile la comercializare regulatoare și furtune pentru butelii de tip aragaz.

img_sigiliu butelie albastra
img_sigiliu butelie galbena

Safety:

 • Folosește doar butelii sigure, butelii cu eticheta de control și sigiliu -îmbuteliatorul este responsabil pentru conformitatea buteliei, precum și pentru cantitatea și calitatea produsului GPL Aragaz îmbuteliat în recipient;
 • Folosește butelia cu regulator de presiune (ceas) în stare bună de folosire;
 • La fiecare montare a buteliei utilizați garnitura nouă, atașată la eticheta de control;
 • Folosește butelia cu furtun pentru GPL, verificat, fără crăpături sau deteriorări.Pentru fixarea acestuia folosește coliere standardizate;

AI GRIJĂ DE VIAȚA TA, FAMILIE ȘI COMUNITATE!

 • Când nu folosești butelia, închide robinetul buteliei și aparatul consumator!
 • Verifică etanșeitatea instalației doar cu spumă din apă și săpun;

NU FOLOSI FOC DESCHIS!
La deschiderea robinetului buteliei, rotește-l numai jumătate de tură pentru a obține presiunea optimă și a nu bloca supapa de siguranță.

Butelii de tip aragaz sunt disponibile aici.

img_butelie propan

Butelia de propan este un recipient de 26 l de culoare gri cu albastru, încărcată cu 10 kg PROPAN.  Butelia de propan se folosește  DOAR la EXTERIOR.

Buteliile cu propan faza gazoasă sunt utilizate la exterior, în curte, și pot fi folosite pentru grătar, camping, rulote, încălzitor terasă, la centralele termice, dar și la gătit fast-food-uri sau afaceri similare, rulote, generatoare de curent, radiatoare, sobe,  la  lucrări de șantier, aparate consumatoare -  convector, instant,  boilere, dispozitive de înfoliere  etc . Arderea curată face propanul ideal pentru o gamă largă de aplicații industriale și agricole -  tăierea și brazarea cu oxi-propan, lipirea, preîncălzirea, tratarea termică, împachetarea în ambalaj, culturile de uscare, serele de încălzire și  adăposturile pentru animale. Arderea este mai curată, nu emană atat de mult fum și se pune mai repede în funcțiune aparatul consumator.

Buteliile de propan vaporizează la temperaturi de - 40 ºC și pot fi folosite și în perioada rece a anului. Încărcarea recipienților/buteliilor de 26 l la pompă de GPL auto este strict interzisă și foarte periculoasă.

Safety:

 • Buteliile cu propan asigură funcționarea aparatelor care necesită putere mai mare decât aragazul clasic folosit în uz casnic și din acest motiv, prezintă un grad de pericol ridicat față de cele tip aragaz
 • ESTE INTERZIS sa se folosească flacăra pe butelie
 • Buteliile cu propan se folosesc EXCLUSIV la exterior!

Butelii cu propan sunt disponibile aici.

Selector Ulei