Contact OMV Grup

Logout
Site-uri OMV Group
Închide
img_header_FAQ_CO2_offsetting_ro

Întrebări frecvente - Compensarea emisiilor de carbon

CO2 este cunoscut și sub denumirea de dioxid de carbon, iar emisiile de CO2 apar în timpul conducerii, prin arderea combustibililor fosili și transformarea lor în energie cinetică pentru a deplasa mașina.

Aceste emisii de CO2 sunt generate, de exemplu, de călătoriile cu avionul, transport, conducerea mașinii, industrie, electricitate și generarea de căldură, precum și agricultură și toate celelalte activități posibile prin arderea combustibililor.

Criza climatică, încălzirea treptată a suprafeței Pământului, este cauzată de emiterea dioxidul de carbon (CO2), metanul și alte gaze cu efect de seră în atmosferă. Deși CO2 este o parte naturală a ciclului de viață pe Pământ, o cantitate prea mare de CO2 în atmosferă cauzează probleme majore.

Amenințarea majoră este efectul de seră: absoarbe radiația termică emisă de soare și reflectată de suprafața Pământului și o reflectă înapoi pe Pământ. Cu cât sunt mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă, cu atât temperatura devine mai mare. Prin urmare, o măsură eficientă împotriva schimbărilor climatice este evitarea și reducerea CO2.

Compensarea emisiilor de carbon îți permite să echilibrezi impactul tău asupra climei și să compensezi emisiile pe care le produci și eliberezi în atmosferă prin reducerea CO2 în altă parte.

Compensarea este posibilă prin proiecte certificate de compensare a emisiilor  de carbon, de exemplu pentru energie regenerabilă sau protecția pădurilor. Aceste proiecte reduc emisiile de CO2 prin eliminarea lor din atmosferă sau prin prevenirea unor noi emisii. Alegând MaxxMotion Performance Fuels, OMV oferă un serviciu de compensare a emisiilor de carbon, susținând proiecte locale și internaționale de compensare a emisiilor de carbon pentru a compensa 20% din emisiile cauzate în timpul conducerii.

Cum și unde funcționează compensarea emisiilor de carbon pentru carburanții de performanță OMV MaxxMotion?

Compensarea este oferită la toate stațiile OMV participante din România, Austria, Ungaria și Slovacia la alimentarea cu carburanții de performanță OMV MaxxMotion: OMV MaxxMotion 100 Plus și OMV MaxxMotion Diesel. Nu există costuri sau eforturi suplimentare pentru clienți. La alimentarea cu carburanții de performanță OMV MaxxMotion, automat 20% din emisiile CO2 din timpul condusului vor fi compensate. OMV sprijină proiecte locale și internaționale de compensare a emisiilor de carbon pentru fiecare litru vândut. Pentru compensarea emisiilor de CO2 se folosesc următorii parametri de calcul ai Panelului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice: se produc 2,696 kg de CO2 per litru de motorină, iar pentru benzină este de 2,138 kg CO2 pe litru.*

*IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) este un organism interguvernamental al Națiunilor Unite care produce evaluări obiective și științifice ale cercetării climatice. Datorită legitimității ridicate a IPCC, OMV își folosește valorile pentru calcularea CO2 din 2006. Parametrii pentru calculul CO2: benzină cu biocarburanți / motorină fără biocarburanți.

Proiectele de compensare a emisiilor de carbon economisesc în mod demonstrabil gazele cu efect de seră și aduc o contribuție importantă la combaterea încălzirii globale. Aceste proiecte sunt activități verificate în domeniile de protecție a mediului, eficienței energetice sau energiilor regenerabile care reduc emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă și contribuie la atenuarea schimbărilor climatice. Acolo unde emisiile nu pot fi evitate, compensarea carbonului este un pas în direcția cea bună. Ele promovează, de asemenea, dezvoltarea durabilă în țările proiectului, de exemplu prin îmbunătățirea alimentării cu apă potabilă curată, extinderea infrastructurii locale, crearea de locuri de muncă sau protejarea biodiversității.

Un criteriu recunoscut la nivel mondial pentru măsurarea acestor efecte pozitive este oferit de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite. Aceste 17 obiective includ combaterea sărăciei și a foametei, promovarea educației și răspândirea energiei curate și accesibile în întreaga lume.

Fiecare proiect de compensare a emisiilor de carbon susținut de OMV contribuie la câteva dintre aceste obiective. Tehnologia de compensare, precum și contribuția la anumite ODD și orice alt impact suplimentar sunt comunicate în mod transparent. Acest lucru îți permite să înțelegi ce alte obiective sprijină proiectele, în plus față de acțiunea climatică.

Criterii pentru proiectele de compensare a emisiilor de carbon:

Toate proiectele de compensare a emisiilor de carbon trebuie să îndeplinească patru criterii: adiționalitate, excluderea dublei contorizări, permanență și verificare de către terți independenți.

Pentru a demonstra conformitatea cu criteriile, proiectele sunt certificate și verificate conform unor criterii stricte, cum ar fi Gold Standard sau Verified Carbon Standard (VCS). Acest lucru asigură și confirmă în mod regulat impactul proiectelor asupra acțiunii climatice. Una dintre cele mai importante cerințe este ca proiectele să fie de fapt măsuri suplimentare de acțiune climatică și contribuția la reducerea CO2 în atmosferă să poată fi măsurată clar. 

Următoarele criterii trebuie îndeplinite de proiecte pentru ca acestea să fie recunoscute ca proiecte de compensare a emisiilor de carbon:
 

 • Adiționalitate
  Trebuie să se asigure că un proiect este implementat doar pentru că depinde de veniturile de pe piața voluntară. Cu alte cuvinte, proiectul trebuie să se bazeze pe contribuția financiară provenită din vânzarea certificatelor de carbon pentru a-și acoperi nevoile de finanțare și trebuie să poată demonstra această nevoie. Proiectele care ar fi realizate chiar și fără aceste venituri nu îndeplinesc criteriul și nu pot fi utilizate pentru compensarea emisiilor de carbon.
   
 • Excluderea dublei contorizări
  Trebuie să se asigure că economiile de carbon nu sunt deja luate în considerare în altă parte. De exemplu, în Germania, un dezvoltator de centrale solare nu poate declara această măsură ca proiect de compensare a emisiilor de carbon, deoarece energia electrică din surse regenerabile este deja atribuită obiectivelor naționale de reducere a emisiilor. În plus, trebuie să se garanteze că emisiile de carbon economisite sunt utilizate o singură dată pentru a compensa emisiile și că certificatele corespunzătoare sunt retrase.
   
 • Permanență
  Economiile de emisii trebuie să fie permanente. Acest criteriu este deosebit de important pentru proiectele de reîmpădurire și protecția pădurilor. În aceste proiecte trebuie să se asigure că suprafețele de pădure rămân la fel pentru mai multe decenii. O zonă de pădure care este transformată în pășune după câțiva ani nu poate fi recunoscută ca un proiect de compensare a emisiilor de carbon.
   
 • Verificare regulată de către terți independenți
  Proiectele de compensare a emisiilor de carbon trebuie auditate la intervale regulate de către terți independenți cu privire la toate criteriile de mai sus. Ei monitorizează respectarea standardelor respective și determină cantitatea reală de CO2 economisită retroactiv. Prin urmare, rapoartele de progres sunt pregătite în mod regulat pentru proiecte.

Ai nevoie de mai multe informații și cunoștințe de bază? ClimatePartner descrie modul în care funcționează proiectele de compensare a emisiilor de carbon și beneficiile acestora.

OMV sprijină trei proiecte de compensare a emisiilor de carbon din portofoliul ClimatePartner. ClimatePartner este un furnizor de top de soluții pentru acțiuni privind schimbările climatice. Printre proiectele susținute se numără:

Hunedoara, România: Protecția uneia dintre ultimele păduri neatinse din Europa
 

 • Practica regională de tăiere și practici regionale similare de exploatare forestieră dăunează ecosistemului Munților Carpați din România. Acest proiect de compensare a carbonului contribuie la conservarea biodiversității și a patrimoniului natural prin sprijinirea managementului ariilor protejate.
   
 • Acoperind 1.556 de hectare în Munții Retezat, acest proiect economisește emisiile prin evitarea eliberării de carbon asociat cu recoltarea lemnului, construcția drumurilor și alte activități forestiere. De asemenea, vor fi implementate măsuri de conservare pentru a proteja ecosistemul și a îmbunătăți habitatul, beneficiind de biodiversitate și contribuind la menținerea unui ecosistem forestier sănătos și funcțional.
  • ODD 13: Acțiunea Climatică
  • ODD 15: Viața terestră

Lábrea, Brazilia: Protecția pădurilor tropicale cu implicarea comunităților locale
 

 • Acest proiect de compensare a carbonului protejează 99.035 ha de pădure tropicală amazoniană, care adăpostește o mare diversitate de plante și animale. Zona proiectului este situată în Lábrea în Amazonas, Brazilia. Lábrea a avut a patra cea mai mare rată de defrișare din Brazilia între 2008 și 2020 – cu o creștere constantă de la an la an a defrișărilor. Ecosistemele naturale au fost deteriorate și au apărut conflicte sociale din cauza acaparării de terenuri, a construcției de noi drumuri și a extinderii agriculturii și creșterea vitelor, contribuind la expulzarea comunităților mai tradiționale.
   
 • Cu ajutorul activităților de supraveghere, proiectul urmărește controlul defrișărilor. Activitățile proiectului includ, de asemenea, instruiri pentru educarea lucrătorilor și a comunității locale despre pericolele de incendiu, creșterea durabilă a vitelor și managementul durabil al pădurilor. Evitând defrișările, proiectul economisește aproximativ 417.140 de tone de CO2 pe an.
  • ODD 1: Fără sărăcie
  • ODD 3: Bună sănătate și bunăstare
  • ODD 13: Acțiunea Climatică
  • ODD 15: Viața terestră

Amazonas, Brazilia: Protecția pădurilor cu ajutorul localnicilor
 

 • REDD+ (Reducerea Emisiilor din Defrișare și Degradare) este un mecanism cheie pentru protejarea pădurilor. În cazul acestui proiect de compensare a emisiilor de carbon, o suprafață de pădure de peste 130.000 de hectare situată în Apuí, Amazonas, a fost luată sub protecție. Zona are a zecea cea mai mare rată de defrișare din Brazilia. Cu toate acestea, cu ajutorul proiectului, proprietarii de terenuri s-au angajat să-și întrerupă planurile de defrișare. În schimb, întreaga comunitate locală se implică în protecția pădurilor.
   
 • Activitățile proiectului care implică sisteme de supraveghere mai bune pentru a evita exploatarea forestieră ilegală, instruirea în managementul pădurilor și dezvoltarea comunității sub formă de ateliere, urmăresc să crească înțelegerea colectivă a schimbărilor climatice și a importanței pădurii. Această intervenție la scară mică are obiective mai largi, pentru o transformare colectivă a relației dintre oameni, economie și mediu. Prin evitarea defrișărilor planificate și neplanificate în zona proiectului se reduce o medie anuală de 1.155.080 de tone de CO2.
 • ODD 1: Fără sărăcie
 • ODD 3: Bună sănătate și bunăstare
 • ODD 8: Muncă decentă și creștere economică
 • ODD 13: Acțiunea Climatică
 • ODD 15: Viața terestră

Prin alimentarea cu carburanții de performanță OMV MaxxMotion, 20% din emisiile de CO2 pe care le produci în timpul conducerii vor fi compensate automat prin susținerea proiectelor locale și internaționale de compensare a emisiilor de carbon. Nu sunt necesare alte măsuri.

Alegând carburanții de performanță OMV MaxxMotion, beneficiezi de un serviciu de compensare a emisiilor de carbon. Prin contribuția ta, putem oferi un serviciu de compensare pentru carburanții noștri premium și, astfel, 20% din emisiile CO2 din timpul condusului vor fi compensate automat de OMV.

Amprenta de carbon a majorității șoferilor poate fi redusă prin ajustarea comportamentului de condus. Ca rezultat, șoferii nu numai că vor reduce emisiile din timpul condusului, dar vor și economisi bani cu ajutorul unor sfaturi simple de conducere. Aruncă o privire la sfaturile și trucurile utile pentru conducere eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil, pentru a afla cum să economisești emisiile din timpul conducerii, pe următorul link.

OMV își propune să devină un furnizor european de top de combustibili, materii prime și soluții de mobilitate sustenabile, cu un accent puternic pe soluții de economie circulară. Pe baza acestei noi strategii, care reprezintă cea mai importantă schimbare strategică din istoria companiei, OMV își propune să devină o companie cu emisii nete zero până cel târziu în 2050. Poți afla mai multe despre Strategia OMV 2030 aici.

Selector Ulei